Stoppen met malen

Stoppen met malen

Kalmte in je hoofd in acht eenvoudige stappen

Een gamechanger voor wie af wil van malen.

Burn-out vooral door slecht slapen en voor het gevoel soms oeverloos malen. Herken je dat? Wil je dat anders? Minder hinder van dat vele denken? Al dat gedenk naar normale proporties terug? Dat was bij mezelf de wens na een stevige burn-out. Heel graag nooit meer malen, zodat een nieuwe burn-out wegblijft. Dat moet kunnen.


Dus ging ik op zoek naar manieren om minder te denken. Ik ging fietsen, wandelen, tuinieren, de natuur in, deed aan mindfulness, liet blokkades weghalen door de fysio. Alles hielp maar nooit echt blijvend. Steeds viel ik terug in denken, volop in mijn hoofd aanwezig zijn, wat dan al snel weer uitmondde in malen.


"Kijk je goed naar de houding van mensen, dan zie je dat niet iedereen zijn hoofd recht op de schouders heeft staan. Je neemt scheve en gebogen houdingen waar. De één buigt zijn hoofd veel voorover, de ander knikt zijn hoofd juist achterover, of houdt het wat schuin. Scheve houdingen van het hoofd zorgen onbewust voor een blokkade ergens in de keel of schouders. Hierdoor hoopt de energie in het hoofd op. Dit maakt dat de aandacht in het hoofd blijft en stevige denkprocessen op gang komen. Al dat denken voegt weer meer energie toe aan het hoofd, wat het denken verder bevordert, wat de energie-ophoging in het hoofd bevordert. Zo ontstaat een vicieuze cirkel, die uiteindelijk uitmondt in malen"


Uit: Stoppen met malen

Bij al dat denken ervaarde ik een soort van energie-ophoping in mijn hoofd. Alsof ik wat kopzwaar was. Logisch ook, mijn aandacht was door dat vele denken vooral in mijn hoofd aanwezig. Als die energie weer beter doorstroomt, mijn aandacht niet meer alleen in mijn hoofd is, dan zal dat vele denken ook wil minderen. Daarbij wou ik meer dan alleen tijdelijke oplossingen, ik wou lange termijn resultaat! Daarom ging ik op zoek naar wat die energie-ophoping in het hoofd vasthoudt. Hield het vele denken mijn aandacht in mijn hoofd vast? Was de energie-ophoping er eerst? Waren blokkades de oorzaak? Of hield ik gewoon zo van denken en was het vooral uit gewoonte dat ik steeds weer met mijn aandacht naar mijn hoofd ging? Had ik terechte zorgen? Of was het een beetje van dit allemaal?


Ik wou uit mijn hoofd en in mijn lijf te komen en maakte voor mezelf een training om daarvoor te zorgen. Een training waarin ik alles wat ik had geleerd en wat werkte samenvoegde. Daarbovenop ging ik kijken naar het energetische aspect van malen. Met meerdere mensen sprak ik over denkprocessen. In die gesprekken viel op dat bepaalde lichaamlijke houdingen samenhangen met bepaalde manieren van denken. Nu was ik daar wel eens op geattendeerd. Maar ik leek het nu uitvergroot waar te nemen. De een sprak vooral over het verleden, de ander over de toekomst en weer een ander had alleen maar zorgen. Elk hield zijn/haar hoofd daarbij op een kenmerkende manier. Bij mezelf merkte ik dat ik veel met mijn hoofd vooruitgeduwd zat en altijd maar bezig was met wat nog ging komen, in de verre toekomst, de dag van morgen, of zelfs het volgende moment. Nooit echt dit moment, nooit echt nu.


Ik besloot te stoppen met het vooruitduwen van mijn hoofd, en het zo recht mogelijk boven mijn schouders te houden. Maar zoals ik zeg "houden", het ging niet vanzelf, ik moest steeds mijn houding corrigeren. Het leek wel of de energie-ophoping in mijn hoofd mijn fysieke hoofd weer in de vooruitgeduwde houding terug wou duwen. Dat besef veranderde alles. Ik vond voor mezelf een manier om ook mijn energetische hoofd weer recht boven mijn schouders te krijgen, waarna het vanzelf recht boven de schouders bleef. Met als gevolg dat mijn fysieke hoofd geen prikkel meer ontving om een andere houding aan te nemen dan de rechte. Dit bracht kalmte in het hoofd. Zo'n kalmte dat ik ook voor de andere kenmerkende scheve houdingen van het hoofd op zoek ging naar dé manier om het hoofd energetisch weer recht boven de schouders te zetten, zodat iedereen kan stoppen met malen.

Door te zorgen dat de energie vervolgens door het hele lijf kan stromen, van het hoofd tot en met de voeten, wordt het stoppen met malen een lange termijn-ervaring, die bij terugval met deze oefeningen razendsnel kan worden gecorrigeerd.


Deze training heb ik jarengeleden een tijd online gezet. Van de online-deelnemers kreeg ik terug dat zij er veel baat bij hadden en dat ze al na enkele weken, van de acht weken durende training, positieve effecten bij zichzelf waarnamen. Vandaar dat de training nu in boekvorm is gegoten.


  • auteur: Janny Vellinga-Hooghiemstra
  • categorie: zelfhulpboek
  • ISBN: 978-90-829580-4-1
  • uitvoering: paperback
  • omvang:  144 pagina’s
  • prijs: 19,95 (verkrijgbaar via de boekhandel)

Vanuit haar kern schrijft Janny Vellinga eenvoudige oefeningen voor het achter je laten van malen. Met een lange termijnresultaat.

De friese schrijfster, dichter en kunstenaar (autodidact) schrijft met overtuiging over innerlijke groei, het belang van pure liefde en het volgen van je eigen kern. Het Waddengebied en het Bildtse landschap legt ze vast in sferische schilderijen.